Bu Tatliyi Bilenler Azdir Gunumuz Turkiye'sinde
Gunumuzde Coktan Unutulup Gitmis Bir Tatlinin Tarifi - Simdi burada
anlatacagim tatli oyle kolay kolay bilinen cinsten degil. Ne onun yayinlanmis
bir tarifini bulabilirsiniz ne de onu yapacak asciyi. Bir rivayete gore Sultan
sofrasina ait bu tatli, devlet sirri gibi kapali kapilar ardinda pisirildikten
sonraaa Sultan’a ikram edilirmis. Sultan ise zaten dort gozle tatlinin pismesini
bekliyor ya!… Cuma namazini muteakkip hemen hic vakit gecirmeden tatliyi kasik
kasik yiyip bitirmesinin ertesinde hafta sonunu gecirmek uzere haremine avdet
edermis… ve hatta bircok kereler bununla hizini alamayip yagiz atini topkapi
sarayinin civarindaki kale sirtlarina dogru kosturur ve aynen su turkuyu
haykirirmis: “Aman da sahlaniyor aamaannnn, Kolbasinin kir atiii Heaayyy
Heaayyyy.. “
Bu tatlinin ancak ve ancak Sultan’lara layik olmasi, ve fakat gunumuzde ise artik Osmali mutfagindan hic bir izin kalmamis olmasi tatlinin neredeyse tamamen unutulup yokolmasina neden olmus ve nesilden nesile devrini imkansiz hale getirmistir.
Bu tatlinin ancak ve ancak Sultan’lara layik olmasi, ve fakat gunumuzde ise artik Osmali mutfagindan hic bir izin kalmamis olmasi tatlinin neredeyse tamamen unutulup yokolmasina neden olmus ve nesilden nesile devrini imkansiz hale getirmistir.
Peki sen nereden biliyordun bu tatliyi diyeceksiniz… Haaa..Iste orasi ayri
bir hikaye… Anlatmaya baslarsam bu sutuna sigmaz, Rahmetli -nur icinde yatsin-
tam bir Osmanli kadini olan anneannemin cocukluguna kadar uzanmamiz gerekir bu
tatlinin nesilden nesile bizim ailede nasil yasatildigini bilmek icin.
Evvela..Bu tatli herseyden once sabir ister, el emegi goz nuru ister,
sabahtan aksama kadar mutfaga kapanmayi bekler, genis ve dipli bir tencere
istedigi gibi ayrica agir agir ates de ister, sabirdan bahsetmis miydim.?!
Mangal gibi yurek de ister.. Kolgucu olmazsa olmaaaz… Onu da ister. Cepde para
ister, cuval cuval seker koymak yetmezzzz.. kayisi, erik badem ve fistik ister.
Anlayacagin, kesenin agzini acacaksin, senden bu fedakarligi da ister… ne corba
kasigi ne de su bardagi gibi olculer kullanilmadigindan goz karari ile
pisirildiginden, bos vermeye gelmez, yakin alaka ister… Gozu hic doymaz, butun
bunlara ilaveten ustune ustluk bir butun yagsiz kuzu gerdani da ister…
Isteyecekleri daha da olabilecekken, artik aksam vakti geldiginden bundan
vazgecer.. Tabii siz de artik bunca zahmete girdiginiz icin kendinizle
ovunmelisiniz… Bence bu azminiz, “ustun hizmet madalyasi” na deger.
Gozunuzu korkuttuysam affola. Kabahat benim degil.. Kabahat eski Osmanli-Turk
mutfaginin inceliginde. E zaten Viyana kapilarindan taa Iran daglarina kadar
uzanan ve Akdeniz’i cember icine alan topraklara sahip boylesi bir Devlet-u
Muazzam’in Sultan sofrasina da boyle tatli yakisir. Zaten farkindaysaniz,
heterojen bir toplum yapisina sahip olan cok kulturlu Osmanli bunu yemeklerine
de yansitmayi bilmis ve toplumun icindeki hassas harmoniyi asure gibi, simdi
anlatacagim Kuzu gerdan tatlisi gibi, mesir macunu gibi cok “ingrediant” li
uygulamalarla pratiklestirmistir. Yani “Ne yiyorsan sen Osun” derler ya… Osmanli
bunun tam bir uygulamasi idi.
Bunca laflamadan sonra efendim, simdi gelelim Kuzu Gerdan tatlisinin
tarifine. Tekrar uyariyorum.. tarifde olcu yok, goz karari var.. Kisi nasil arzu
ediyorsa kendine gore malzemeyi kullanir.. Fakat malzemenin hakkini vermek bu
tatliya sayginin da bir isaretidir yani bunu da bilin.
Kuzu Gerdani Tatlisi
Iste tarif: Kasaba gidip bir butun kuzu gerdani alacaksin. Sonra onun etinin cevresindeki kaba yaglari ayikladiktan sonra bir guzel suda temizleyeceksin ve duduklu tencerede kaynatacaksin. Suyunu bol tutabilirsiniz, onemli degil, O zaten et suyunu salacagindan gayet lezzetli olacaktir.. Aman sakin ha o et suyunu atmayin, cunku o et suyu bu gerdan tatlisinin en olmazsa olmaz malzemesidir.. Efendim buraya kadar is gayet basit, nedirki git kasaptan bir tane kuzu boynu al, kaynat... Asil zor olan boyle Avustralya gibi ulkelerde boyun moyun bilmediklerinden ve bu tur koyun ya da kuzu boyunlarini kopek mamasi olarak kullandiklarindan her yerde satilamamasi. Kasaba sordugunuzda ise sakin yanlis anlamayin adam size bon bon bakarsa bu onun kotu niyetinden degil aksine sizi et alacak parasi olmayan zavalli gariban zannettigindendir.
Iste tarif: Kasaba gidip bir butun kuzu gerdani alacaksin. Sonra onun etinin cevresindeki kaba yaglari ayikladiktan sonra bir guzel suda temizleyeceksin ve duduklu tencerede kaynatacaksin. Suyunu bol tutabilirsiniz, onemli degil, O zaten et suyunu salacagindan gayet lezzetli olacaktir.. Aman sakin ha o et suyunu atmayin, cunku o et suyu bu gerdan tatlisinin en olmazsa olmaz malzemesidir.. Efendim buraya kadar is gayet basit, nedirki git kasaptan bir tane kuzu boynu al, kaynat... Asil zor olan boyle Avustralya gibi ulkelerde boyun moyun bilmediklerinden ve bu tur koyun ya da kuzu boyunlarini kopek mamasi olarak kullandiklarindan her yerde satilamamasi. Kasaba sordugunuzda ise sakin yanlis anlamayin adam size bon bon bakarsa bu onun kotu niyetinden degil aksine sizi et alacak parasi olmayan zavalli gariban zannettigindendir.
Neyse konuyu degistirmeyelim.. Kuzuyu hasladiniz ve suyunu da bir kenarda
bekletiyorsunuz.. Haaa simdi ev halkina soyleyin.. gelecek 4 bes saat icin kimse
sizi sorup sorusturmasin cunku o sure icinde o kaynattiginiz boyunun yagdan
ayiklanmis etli parcalarini lif lif ince ince ayiklayacaksiniz Oylesine ince bir
lif tabakasi olacakki bunlarin hepsi bir araya geldiginde olusturdugu kume
kustuyu yastik gibi yumusacik bir duygu verecektir. Bu elbette uzun zaman alacak
bir is.. Oyle kaytarma yok.. hakkini vereceksin olayin ve sonucta ortaya cikan
lezzet ile millet de parmaklarini yiyecek..
Neyse, lifler halinde ayiklanmis o etler aynen tekrar o et suyu dolu
tencerenin icine dokulur.. Yalniz bu tencere bu sefer duduklu tencere degil
normal kapakli ve derin dipli bir tencere olacak… Bu karisima gonlunuze gore
seker katacaksiniz ve yavas yavas kaynatmaya baslayacaksiniz.. Haaa eger et suyu
fazla yogun ve de etlerle birlikte bir kati karisim arzediyorsa ona su ilave
etmek icin hic dusunmeye gerek yok, isin geregi neyse onu yapacaksiniz.. Sonrasi
ha babam kaynayan karisimi karistirmak, aman dikkat edin dibi bir tutarsa Hic
devam etmenize gerek yok, siz bu sevdadan vazgecin.
O karisim seker ile birlikte kaynaya kaynaya, ve kaynaya kaynaya, bir daha
kaynaya kaynaya ve hala daha kaynaya kaynaya yok daha olmaz bir kac dakika daha
lazim- kaynaya kaynaya kahverengi bir sekle donusecek. Etler hafif kanverengine
donustugu zaman daha onceden iyice ayiklanmis ve suda dinlendirilmis kayisi,
siyah erik gibi kuru meyvalari karisimin icine ilave edeceksiniz, ne kadar mi
koyacaksiniz, fazla degil canim bunun olcusu karisimin ve tencerenin buyuklugune
ve hatta satin aldiginiz boynun kalinligina gore degisir ama bir fikir vermesi
acisindan yirmi kayisi ile on bes erik desem yalan olmaz dort kisilik bir aile
icin. Karistirirken dikkat edin kayisi ve erikleri parcalamayin.. Birakin butun
halini korusunlar, yoksa isin onemi kalmaz, bu is itina isidir demistik basdan..
Sabir lazim, yurek lazim demistik…Bu arada hafiften tarcin da dokebilirsiniz…
Kaynatmaya devam edin.. Daha pismedi… Sonunda etler et olmaktan cikip agdalasmis
sekerin bir uzantisi gibi gorunum arzedecekleri zaman icine kavrulmus
fistiklardan atacaksiniz.. Bu arada tabii soylemeye gerek yok bademler de
kabugundan ayiklanmis bir sekilde kuru halde iken bir tavanin icinde
kozlenecekler ve sogumaya terkedilecekler.. Ne zaman ki etler kaynadi, atesi
sondurdunuz ve karisimi soguttunuz iste o soguk halindeyken ikram edilecek
tabagin ustune bademlerden serpistireceksiniz.. Sicakken karisimin icine
atarsaniz yumusarlar iyi olmaz.. Pekiy.. Etlerin iyice pistigini ne zaman
anlayacagiz..? Soyleyeyim.. Etler iyice pistiginde renkleri Arabistan Hurmasi rengine
donusecektir. Hani su hafif koyu kahve renkli olanlarindan bahsediyorum. Aman ha, etleri
fazla pisirmeye gelmez, ve sonra sekeri de yanar iyi olmaz, tam kivamini bulduruncaya kadar
bu isi birkac kez denemeniz de gerekebilir.
Haydi bakalim kolay gelsin.
Haydi bakalim kolay gelsin.
CumaBric Editoru
0 comments:
Post a Comment